subota, 12. listopada 2013.

UMETANJE SADRŽAJA U WORDU 2007 Kako kreirati (izraditi) sadržaj (kazalo) u Wordu 2007

UMETANJE SADRŽAJA U WORDU 2007
Kako kreirati (izraditi) sadržaj (kazalo) u Wordu 2007

Kako napraviti sadržaj (ili popisa naslova i podnaslova) u Wordu 2007
(kako se piše sadržaj u Wordu, izrada sadržaja, kreiranje sadržaja, sadržaj u Wordu 2007, izrada kazala)

Ako radite diplomski, ili maturalni rad ili seminarski rad tada je potrebno nakon izrade dokumenta na nekoj od stranica (obično druga ili treća stranica) kreirati sadržaj dokumenta u kojem će biti popis svih naslova i podnaslova tema ili poglavlja vašeg dokumenta.
Da bi ste imali preduvjete za kreiranje sadržaja u Wordu 2007, prilikom rada tj. pisanja tekstova u dokumentu potrebno je da sve naslove i podnaslove označite stilovima. Stilovi će vam pomoći u konačnici izrade sadržaja u Wordu 2007
Za Word 2003 pogledajte link - Kako koristiti stilove i kreirati sadržaj u Wordu 2003
Uzmimo za primjer da naš dokument izgleda ovako kao na slici ispod.

Kako napraviti sadržaj u Wordu 2007. U ovom primjer ja sam označio različitom bojom naslove i podnaslove (samo radi uočavanja razlike).  Dakle vi ne morate koristiti ove boje pa čak ne morate niti uvlačiti odjeljke (pasuse-paragrafe) za podnaslove. To je vama na volju kako ćete oblikovati tekst u dokumentu.
Poželjno je da pri samom pisanju tekstova, Naslove odmah obilježite stilom HEADING1 a podnaslove stilom HEADING2. Kasnije možete oblikovati postavke paragrafa, uvlačenje ili razmak među redovima.
Dakle prilikom pisanja, a možete i na samom kraju ići redom naslov po naslov i oblikovati mu stil HEADING1.
Selektirajte sve NASLOVE pa potom kliknite na gumb HEADING1. (da bi selektirali više naslova pritisnite tipku CTRL i zadržite je pa selektirajte (označite naslove)). Uočite da su sada naslovi drugačije boje i font je također drugi. Kasnije možete promijeniti oblik fonta tj. izabrati drugi da se uklapa u vaš dokument.


Slijedeći korak je dodavanje stila PODNASLOVU a u ovom slučaju primjenit ćemo stil HEADING2. Koraci su isti kao i za Naslove.

Ovime smo završili postavljanje stilova za Naslove i Podnaslove. Sada idemo kreirati tablicu sadržaja, koja će nam se nalaziti na samom početku ili kraju dokumenta.
Kliknimo na karticu (tab ribona) REFERENCES pa potom na gumb Table of contents. Uočite da već imate predložene oblike kako može izgledati vaš sadržaj (kazalo). Dakle možete odmah klknuti na neki od primjera ili kliknite na "Insert table of contents".

Ako ste kliknuli na "Insert table of contents" tada vam se otvara novi dijalog prozor na kojem možete promijeniti neke postavke. To ću prepustiti vama da ne idem u dubinu.


Nakon eventualnih promjena kliknite na OK i sada imate kreiran sadržaj vašeg dokumenta. Uočite brojeve stranica na desnoj strani za svaki naslov ili podnaslov.

U koliko ste eventualno naknadno mijenjali ili dodavali nekakav tekst, promijenili neki naslov ili podnaslov i pomjerili su vam se naslovi i podnaslovi na slijedeću ili prethodnu stranicu, jednostavno kliknite desnom tipkom miša (DTM) na sadržaj pa izaberite opciju ovisno što želite. Opcija označena borojem 2. osvježava samo brojeve stranica a opcija označena brojem 2a osvježava kompletnu tablicu sadržaja (naslove, podnaslove i brojeve). Naravno ovo možete uraditi i preko gumba "Update table" na kartici References.

Kako numerirati naslove i podnaslove u sadržaju na više razina (nivoa)

Ako želite numerirati Naslove i podnaslove brojevima ali tako da se nastavljaju na hijerarhijsku shemu tada na Home tabu (ribonu) kliknite na gumb Multilevel List i izaberite vrstu za više razina (nivoa) numeriranja

Ovo su bile osnove kreiranja sadržaja ili kazala dokumenta u Wordu 2007. Ako želite pogledati kako se to radi u Wordu 2003 pogledajte link Kako kreirati sadržaj u Wordu 2003.

Kako promijeniti stil, format i vrstu slova u Wordu 2007

U nastavku ću pojasniti kako možemo promijeniti neki stil da bi nam kompletan tekst bio jednoznačno oblikovan.
Na kartici HOME klik na STIL pa potom kliknite na donju strelicu za otvaranje padajućeg izbornika vezanog uz stilove.

Otvara vam se padajući izbornik na kojem uočite sve stilove a isto tako i opciju "Apply Styles". Kliknite na nju.

Otvara vam se novi dijalog prozor na kojem odaberete stil pa potom klik na gumb MODIFY
Modificiranje stila u Wordu 2007
Opet vam se otvara novi dijalog prozor na kojemmožete promijeniti: font, veličinu, boju itd.. AKo želitte dodatna podešavanja paragrafa, fonta, tabs i slično tada kliknite na gumb Format.

Nakon svih završenih promjena vaš dokument sada sadrži drugačiji oblik naslova i podnaslova. (posebno radite za naslov a posebno za podnaslov)


Brzo kreiranje sadržaja u Wordu (upotrebom polja TOC)

Ako želite na brzinu kreirati sadržaj (kazalo) u Wordu 2007 tada to možete na slijedeći način. Na kartici INSERT kliknite na gumb Quick Parts pa potom na padajućem izborniku klik na Field.



 

1 komentari:

  1. Zdravo, tražiš dodatni novac? preporučujem Clixsense. Besplatno se prijaviti klikom gore link.

    http://www.clixsense.com/?8172285

    https://www.neobux.com/?r=brony13

    OdgovoriIzbriši